BBQ op de grachten van Amsterdam

Posted on Posted in barbecue amsterdam

BBQ op de grachten van Amsterdam

BBQ en Varen, een geslaagde combinatie voor een gezellig uitje op het water. Aan boord van één van onze salonboten heb je alles binnen handbereik. Koud drinken, gezelligheid, varen op een bijzonder schip en vers-bereide producten van de BBQ.

Oorsprong van barbecuen

De oorsprong van barbecuen – zowel het woord als de activiteit – is enigszins obscuur. Toch zijn de meeste etymologen het erover eens dat het woord stamt uit de tijd van de grote ontdekkingsreizen. De Spanjaarden stuitten in het begin van de zestiende eeuw op het Taínovolk. Deze inheemse bewoners van het Caraïbisch gebied gebruikten een ‘barbacoa’, een grill om vlees mee roosteren. Barbacoa betekent in de taal van de Taïno ‘heilige vuurkuil’.

De Spaanse reizigers hebben het woord waarschijnlijk overgenomen en via hen is het ook in het Engels en Frans terechtgekomen. Zo meldt het vooraanstaande Oxford English Dictionary dat het woord voor het eerst in de Engelse taal opdook in 1697. Het werd gebruikt door de Britse avonturier William Dampier.

In het Nederlands dook het woord voor het eerst op in de beschrijvingen over de Verenigde Staten. Zo staat in 1921 een uitvoerige beschrijving van een barbecue in de Nieuwe Rotterdamse Courant. „Een barbecue is een buitenpartij, waarbij een dier in zijn geheel ter plaatse wordt geroosterd en opgegeten. Het gebruik is ook in Engeland niet onbekend, maar droeg, zoals het ons werd vertoond, wel heel bijzonder een Amerikaans karakter.” In de jaren zestig raakte het barbecuen in Nederland in de mode. Daarna is het niet meer weg te denken.