smartlappen zingen amsterdam

Workshop smartlappen zingen vanaf € 74,50 p/p

Smartlappen zingen in Amsterdam! Boek een workshop bij Rederij Mokum

Bent u vanwege de vele bedrijfsuitjes inmiddels een doorgewinterde bowlingtopper, de Houdini van de escape room en/of steengrill expert? Dan is het tijd voor iets nieuws…

Boek dit jaar als bedrijfsuitje(of verjaardagspartij) een smartlappen workshop bij Rederij Mokum
Tijdens een vaartocht van twee uur wordt u, door onze Mokumse accordeonist, zanger en showmaster Jaap Somsen, ingewijd in de geheimen van de Smartlap! Uiteraard maakt u kennis met de geschiedenis van het genre…..Maar belangrijker: u gaat zelf zingen! Als de groep enig talent blijkt te hebben, kan er ook meerstemmig gezongen worden…

Oer-Hollandse Smartlap

Tijdens deze Mokumse workshop wordt u getraind in de bijzondere zangtechnieken die de Oer-Hollandse smartlap zo beroemd hebben gemaakt. U leert de ‘vibrato’ en de ‘snik’ op de juiste manier te gebruiken. Kortom datgene wat Willy Alberti, Tante Leen, Johnny Jordaan en Andre Hazes zo bekend hebben gemaakt leert u tijdens een vaart door de Amsterdamse grachten. Na een training van twee uur kunt u in theorie zo het podium op.

Om in de sfeer te komen kleden wij het schip aan als een oud bruin café. Op tafel uiteraard de Amsterdamse kleedjes en het Amsterdamse borrelgarnituur. U wordt ontvangen met een echter Amsterdamse borrel. Waarna het feest kan beginnen.

Waar bestaat een smartlappen workshop uit

 • Twee uur varen door de Amsterdamse grachten met privé schipper
 • Twee uur begeleiding van accordeonist en showmaster Jaap Somsen
 • Ontvangst met Amsterdamse borrel
 • Onbeperkt Hollandse bar (bier, wijn en fris)
 • Goed gevulde schalen met Amsterdamse borrelhappen
 • Workshop smartlappen zingen
  Onder begeleiding van accordeonist Jaap Somsen
 • Gratis tekstboekje
  Optioneel: opnames van de smartlappensessie
 • Vertrek en aankomst vanaf onze thuishaven
  Room Mate Aitana hotel, 10 minuten lopen vanaf CS)
 • Parkeergarage met ruim voldoende plekken
  Betaald parkeren op eigen kosten
 • Vanaf prijs € 74,50 per persoon ex btw
  Onze prijzen zijn op basis van een minimum groepsgrootte vanaf 15 gasten. Wij verzorgen ook arrangementen voor minder gasten. Houd er wel rekening mee dat de prijs per persoon dan hoger wordt.
smartlappen zingen amsterdam

Informatie aanvragen

Rederij Mokum is een jong bedrijf met originele ideeën voor boottochten. Onze arrangementen zijn compleet en betaalbaar. Stel uw vraag en wij denken met u mee. Wilt u meer weten over onze boten of arrangementen? Heeft u vragen over de beschikbaarheid en prijzen, of wilt u een (vrijblijvende) offerte aanvragen? Vul vrijblijvend het aanvraagformulier in en wij reageren binnen 24 uur op uw vraag.

"*" geeft vereiste velden aan

DD slash MM slash JJJJ
Starttijd vaartocht:
:

Wij respecteren uw privacy en we behandelen uw persoonlijke informatie vertrouwelijk. We gebruiken uw gegevens uitsluitend om te reageren op uw bericht. Bekijk hier onze privacyverklaring.

Smartlappen

Smartlap is een benaming voor het levenslied en dan vooral voor die vormen van het levenslied waarin een larmoyante geschiedenis wordt verteld. In de jaren negentig groeide het woord smartlap met de opkomst van smartlappenkoren en smartlappenfestivals uit tot een geuzennaam. Het lijkt, vanwege het volkse karakter van de smartlap, waarschijnlijk dat het genre geïnspireerd is op het repertoire van markt- en straatzangers uit de 19e eeuw en daarvoor.

Oorsprong
De oorsprong van de smartlap of het levenslied moet worden gezocht in de Franse chansons. In de loop van de 19e eeuw ontstonden in de arbeidersklasse zelfgeschreven liederen met een sentimentele inhoud. Ze werden in cafés voorgedragen en gezongen. In het begin van de 20e eeuw zat de smartlap en het levenslied lange tijd in een verdomhoekje. Het werd met enig dedain weggezet als muziek van de ‘lagere sociale klasse’. In de loop van de 20e eeuw kwamen de smartlap en het levenslied sterk terug. Inmiddels is de smartlap een gerespecteerd genre wat gezien wordt als onderdeel van de Nederlandse cultuur.

Betekenis
De letterlijke betekenis van “smartlap” is een doek of een leren lap, waarop smart is afgebeeld als een soort stripverhaal. Sinds mensenheugenis trokken troubadours van woongemeenschap naar woongemeenschap en hielden mensen zo op de hoogte van wat elders speelde. Eenmaal gearriveerd op het dorpsplein, waar zich de nodige belangstellenden hadden verzameld, werd de smartlap ontvouwd en de afbeeldingen daarop versterkten hetgeen de volkszanger te vertellen of te zingen had.

De al dan niet succesvolle expansiedriften van de regent, de amoureuze escapades van de koningin, liefdesleed in het volgende dorp, noem het maar. De troubadours van toen verloren hun functie toen de krant en later de radio, televisie en digitale media hun intreden deden. Maar ze zijn blijven bestaan! In de vorm van artiesten als Andre Hazes, Willie Alberti, Corrie Konings, de Zangeres zonder Naam en Hans Bauer. Maar ook: Jack Poels, Boudewijn de Groot, Stef Bos en Huub van der Lubbe, die eerder de intellectuele kant van het levenslied en de smartlap benaderen