Amsterdam Light Festival 2017-2018 officieel van start gegaan

Posted on Posted in Festival op het water

Amsterdam Light Festival 2017-2018 is gisteravond op feestelijke wijze van start gegaan. Rederij Mokum heeft de eerste 100 blije bezoekers langs het festival mogen varen.

De water expositie is vanaf nu 53 avonden te bewonderen en duurt tot en met 21 januari. De land expositie op Marine terrein Amsterdam opent op donderdag 14 december en duurt tot en met 7 januari.

Even kort het Festival in cijfers:

1 thema

6 juryleden

800 inzendingen uit 92 landen

36 kunstwerken geselecteerd voor water en land(50 kunstenaars 14 nationaliteiten)

21 kunstwerken voor de water expositie

15 kunstwerken voor de land expositie

Duur 53 dagen

2016-2017: 900.000 festivalbezoekers

Thin Line Ai Wei Wei

Ai Wei Wei (1957) is kunstambassadeur van het lichtfestijn

Deze Chinese kunstenaar maakte voor het festival een 7,5 kilometer lang lichtobject, dat alle kunstwerken langs de vaarroute met elkaar verbindt. Met als titel ‘Thin Line’ loopt het kunstwerk letterlijk als een lijn door het festival.

Volgens Ai Wei Wei staat de rode lijn voor grenzen. Persoonlijke grenzen maar ook grenzen tussen landen.

Ai werd voor zijn kunstwerk geïnspireerd door een grens die hij in de New Yorkse wijk Brooklyn zag. De ‘eroev’ is een Joods gebruik en bestaat een rituele omheining die aangeeft waar joden, tijdens de sabbat spullen mogen vervoeren. In Brooklyn wordt de grens bepaald door touwen die tussen lantarenpalen zijn gespannen.

Ai laat op eigen wijze culturen samensmelten en geeft daarmee een prachtige invulling aan het Thema van het Amsterdam Light Festival: Existentialisme.

Wilt u ook van het Amsterdam Light Festival genieten? Bekijk dan hier de mogelijkheden