World Masters of Projection Mapping Amsterdam

Posted on Posted in Festival op het water

Van 14 januari tot en met 9 februari verlichten spectaculaire 3D-projecties elke dag de bijzondere gevel van EYE Filmmuseum. De werken van vijf videokunstenaars zijn tussen 07:00- 09:00 uur en 17:00 – 23:00 uur te zien.

World Masters of Projection Mapping

Deze videoprojecties, ook wel ‘architectural mappings’ genoemd, zijn onderdeel van de eerste World Masters of Projection Mapping (WMPM). WMPM is een internationale competitie voor professionele videokunstenaars en initiatief van Amsterdam Light Festival, in samenwerking met beursorganisator ISE (Integrated Systems Events) en RAI Amsterdam. De projecties worden begeleid door audio die via radiofrequentie FM 88.4 te beluisteren is. Op 8 en 9 februari staan er audiosets op de kades bij het filmmuseum en het Centraal Station.

Het thema van deze eerste editie, ‘Bridging the Gap’, is geïnspireerd op het leggen van verbindingen, zowel fysiek in de stad als tussen mensen en culturen. Bovendien illustreert het thema de samenkomst van drie kunstdisciplines in dit project: lichtkunst, videokunst en cinematografie. De vorm van het museum – geen rechte vlakken en omringd door water – was een extra uitdaging voor de vijf finalisten, die door EYE Filmmuseum en Amsterdam Light Festival werden geselecteerd.

De internationale jury, bestaande uit Lennart Booij (artistiek directeur van Amsterdam Light Festival, juryvoorzitter),  Jaap Guldemond (directeur tentoonstellingen van EYE Filmmuseum), Marente Bloemheuvel (associate curator van EYE Filmmuseum), Jozef Hey (oprichter en eigenaar BeamSystems), Giny Vos (kunstenaar) en Paul James (hoofdredacteur van MONDO*ARC), zal op 8 februari de finalisten beoordelen op hoe ze creativiteit en technologie combineren om hun verhaal te vertellen.

Boot huren om de World Masters of Projection Mapping te bekijken

Huur bij Rederij Mokum een salonboot om de spectaculaire 3D-projecties vanaf het water te bekijken