Amsterdam Light Festival 2023-2024 | Rederij Mokum

Amsterdam Light Festival 2023-2024

Het Amsterdam Light Festival staat weer voor de deur en zal de stad weer transformeren in een schitterende, kleurrijke en magische plek. Dit jaar belooft het indrukwekkender te zijn dan ooit tevoren. Want met een boeiende verzameling van lichtkunstwerken en installaties, worden de grachten, straten en gebouwen van Amsterdam verlicht en tot leven gebracht.

Het jaarlijkse spektakel heeft zich in de afgelopen jaren gevestigd als een wereldwijd baken voor creatieve geesten en kunstenaars. Zij gebruiken licht als hun medium om verhalen te vertellen en emoties op te roepen. Daarbij brengt het festival ieder jaar een frisse golf van innovatieve kunstwerken die bezoekers van over de hele wereld verwonderen en inspireren.

Een verlicht openluchtmuseum

Amsterdam zal gedurende het festivalseizoen worden getransformeerd tot een openluchtmuseum. Hierbij presenteren lichtkunstenaars en ontwerpers van over de hele wereld hun verbeelding en hun werken aan het publiek. Bekijk de betoverende grachten vanuit een boot of wandel gewoon door de straten om de adembenemende installaties te bewonderen. Het festival biedt een onvergetelijke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden!

Vanaf 30 november 2023 tot 21 januari 2024 heeft u de mogelijkheid om bij ons een historische boot te huren om de lichtkunstwerken langs de route te bekijken.

Editie 12 neemt je mee in de verhalen van AI en technologie

Voor Amsterdam Light Festival 2023-2024 hebben we kunstenaars gevraagd om na te denken over het effect van technologie en kunstmatige intelligentie (ook wel AI) op ons alledaagse leven. Hoe we communiceren, contact leggen en creëren, wordt allemaal beïnvloed door technologie en AI. Wat is de impact hiervan op ons menselijk zijn? Hoe verandert de samenleving en maatschappij door deze digitale evolutie? En waar liggen de grenzen? De verschillende perspectieven worden belicht tijdens Editie 12, met thema: LOADING… Revealing Art, AI and Tech.

De route bestaat uit meer dan twintig lichtkunstwerken van internationale kunstenaars. Van gerenommeerde namen tot verrassende nieuwkomers en alles wat daartussenin zit. Een diverse selectie dus. We gaan dieper in op onze relatie met personal tech, de mobiele telefoon voorop – we kunnen niet meer zonder, maar soms wil je dat ding in de gracht smijten. Ook onderwerpen als zwermintelligentie, zelflerende algoritmes, gezichtsherkenning en motion-capture passeren de revue.
Editie 12 is een vertaling van, of commentaar op die alomvattende en overal aanwezige technologie waar we zo op vertrouwen, die zo onlosmakelijk is verbonden met ons dagelijks leven. Wat er komen gaat? Dat is Loading…

Al jaren is het festival een lichtpuntje tijdens de donkere dagen.

Deze periode is het bij ons extreem druk. Daarom raden wij aan om tijdig de beschikbaarheid te checken en teleurstelling te voorkomen.

Thema Amsterdam Light Festival 2023-2024: ‘Technology & AI’

Praktische informatie
Gedurende het festival worden er twintig lichtsculpturen geplaatst langs en op de grachten. Deze lichtkunstwerken zijn elke avond van 17.00-23.00 met de boot te bekijken.

Festivalperiode
Editie #12 vindt plaats van donderdag 30 november 2023 tot en met zondag 21 januari 2024.

Thema
Met het thema ‘Technology & AI’ proberen de kunstenaars de verbeelding te prikkelen. Laat u meevoeren langs prachtige lichtcreaties en fantasierijke sculpturen.

Dagelijkse openingstijden
De lichtkunstwerken staan iedere dag aan van 17.00 uur tot 23:00 uur, op Oudejaarsavond 20:00 uur. Lees alles over de kunstwerken, kunstenaars, route en activiteiten op: www.amsterdamlightfestival.com

Hoogtepunten Amsterdam Light Festival 2019 tot 2022

Impressie beelden voorgaande jaren

Betaalbare Amsterdam Light Festival arrangementen op het water

Amsterdam Light Festival 2023-2024 | Rederij Mokum

ALF | Bruisend arrangement

Heerlijke bubbels met een borrelhapje
 

Vanaf € 45,- p.p.

Lees meer

Amsterdam Light Festival 2023-2024 | Rederij Mokum

ALF | Winter Wonderland

Glühwein, Warme choco en een luxe borrelplank

Vanaf € 63,50 p.p.

Lees meer

Amsterdam Light Festival 2023-2024 | Rederij Mokum

ALF | Italian Pizza Experience

Langs de route stoppen we om bij de enige echte Pizzabakkers de pizza’s op te halen

Vanaf € 67,50 p.p.

Lees meer

Amsterdam Light Festival 2023-2024 | Rederij Mokum

ALF | Winter barbecue

Winter barbecue met lekkere wijnen
 

Vanaf € 89,50 p.p.

Lees meer

Amsterdam Light Festival 2023-2024 | Rederij Mokum

ALF | American Christmas

Een echte Amerikaans Christmas Dinner in je eigen “Ugly” kersttrui

Vanaf € 97,50 p.p.

Lees meer

Amsterdam Light Festival 2023-2024 | Rederij Mokum

ALF | Chef’s special Walking dinner

Chef aan boord bereid vers acht gangen voor jullie

Vanaf € 115,- p.p.

Lees meer

Nog vragen of speciale wensen?

Rederij Mokum is een jong bedrijf met originele ideeën voor boottochten. Neem contact met ons op via 020 210 15 45 of mail naar info@rederijmokum.nl.

Waarom Rederij Mokum

  • Geen betere manier om het festival te bekijken dan met de boot.
  • Onze verwarmde en comfortabele boten bieden een comfortabele plek om het Light Festival te bewonderen.
  • Als officieel partner van het festival kunnen wij een all inclusive-arrangement met altijd een offerte op maat voor een scherpe prijs.
  • Voor een kleine toeslag heeft u een gids aan boord.
  • Wij varen met respect voor het milieu.
  • Onze schepen zijn geschikt voor alle leeftijden! We hebben kinderzwemvesten aan boord.
  • Wist u dat we met mooi weer ook ‘s winters met een open kap kunnen varen?
  • Onze schepen zijn uitgerust met dubbele verwarmingssystemen. Altijd lekker warm, hoe hard het ook gaat vriezen.

Kijk voor een eerste indruk de time lapse die wij hebben gemaakt.

Informatie aanvragen

Rederij Mokum is een jong bedrijf met originele ideeën voor boottochten. Onze arrangementen zijn compleet en betaalbaar. Stel uw vraag en wij denken met u mee. Wilt u meer weten over onze boten of arrangementen? Heeft u vragen over de beschikbaarheid en prijzen, of wilt u een (vrijblijvende) offerte aanvragen? Vul vrijblijvend het aanvraagformulier in en wij reageren binnen 24 uur op uw vraag.

"*" geeft vereiste velden aan

DD slash MM slash JJJJ
Starttijd vaartocht:
:
Wij respecteren uw privacy en we behandelen uw persoonlijke informatie vertrouwelijk. We gebruiken uw gegevens uitsluitend om te reageren op uw bericht. Bekijk hier onze privacyverklaring.

Historie Amsterdam Light Festival

Het festival werd voor het eerst gehouden in 2011. De publiek-private samenwerking is ondergebracht in een stichting. Het festival kenmerkt zich door de vele lichtwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland, die in het openbaar zijn opgesteld. De werken bevinden zich langs een vaarroute met de naam Water Colors en een wandelroute met de naam Illuminade. Daarbij worden de kunstwerken specifiek voor het Amsterdam Light Festival gemaakt. Bron Wikipedia

Iniatiefnemers Horbach en Buchel

Nu met de twaalfde editie voor de deur, rijst de vraag hoe dit succesvolle festival ooit is ontstaan. Succes heeft vele vaders. Daarom zetten wij de echte founding fathers graag in het zonnetje.

De wortels stammen alweer uit 2009. Vincent Horbach en Henk Jan Buchel laten zich inspireren door het Winterfest in Fort Lauderdale in Florida. Een vrolijke kerst-botenparade in de warme wateren rond Florida. De Amsterdamse grachten zijn in de winter niet echt een toonbeeld van drukte. Daarom is een leuk festival, zoals in Florida, in Amsterdam van harte welkom.

Horbach en Buchel nemen in 2009 het initiatief voor de eerste Christmas Canal Parade. Oftewel, een optocht van verlichte boten door de stad. De sierlijk kunstzinnig verlichte tocht van ongeveer 20 schepen vaart van het Westerdok over de Prinsengracht naar het Oosterdok. Het decor is dat eerste jaar fantastisch! De stad is helemaal wit van de sneeuw. Het is kerstavond en de bruggen staan vol met mensen.

In 2010 wordt Felix Guttman, eigenaar van Canal Company erbij gehaald. De naam wordt veranderd naar Winter Magic Amsterdam. De focus komt vanaf dat moment te liggen op artistieke lichtkunst. Bekende kunstenaars (uit uiteenlopende disciplines) zoals Gilian Schrofer, Aziz Bekkaoui en Eric Staller helpen mee om van de Christmas Canal Parade een succes te maken. Langs de route en vanaf de boten zingen tal van koren Christmas Carols en bekende kerstliedjes.

In 2011 tijdens het hoogtepunt van de crisis wordt besloten het festival niet door te laten gaan. Dat jaar wordt ook besloten de naam aan te passen en de winteractiviteiten te bundelen onder de naam Amsterdam Light Festival. De aandacht wordt verlegd van entertainment naar lichtkunst langs de kade.

2012 was de start van dit geweldige lichtspektakel zoals wij dat vandaag de dag kennen.